Povrchová ťažba kameňa - Chtelnica Trianova

Povrchová ťažba kameňa na dekoračné účely je okrem iných lokalizovaná aj v severnej časti Malých Karpát, neďaleko obce Chtelnica.


Menší kameňolom s historickým pozadím sa nachádza v katastri obce Chtelnica, okres Piešťany. Je súčasťou podcelku Brezovské Karpaty. Horninovo ho tvoria pieskovce a zlepence. Lokalita je ľahko dostupná, pár desiatok metrov od zelenej turistickej značky Pustá Ves-Dobrá Voda. Kúsok nižšie je rekreačné stredisko Výtek s vodnou nádržou.

Kameňolom Trianova je zakreslený aj v mape 2.vojenského mapovania z rokov (1806-1869). Oddávna sa využíval na ťažbu dekoračných kameňov, ktoré slúžili na stavby alebo rekonštrukcie historických objektov, zámkov, kostolov a sôch. Podrobné informácie o kameňolome sú uvedené v príspevku “Sú horniny z Brezovských Karpát vhodné na stavebné a dekoračné účely?“ v časopise Acta Geologica Slovaca

V súčasnosti stále predstavuje zdroj dekoračného kameňa a podľa stôp v ňom aj prebieha ťažba. To je potvrdené aj katastrálnou mapou, časť kameňolomu je vo vlastníctve firmy VITENCKAMEŇ z Chtelnice.

Kameňolom Trianova som navštívil počas cyklovýjazdu po okolitých lesoch. 

Výhľad od Klenovej na Dobrovodskú kotlinu. Na pozadí Záruby.
Množstvo lesných ciest umožňuje nespočetné varianty trás a zaujímavých cieľov. Jednou takouto cestou som sa dostal aj priamo ku kameňolomu. 




Z prvého pohľadu vypadal opustene, ale na jeho stenách vidieť čerstvé stopy po mechanickom oddeľovaní kameňa pomocou nástrojov. 





Pôsobí to pomerne netradične. Podobné niečo som ešte nevidel. 



Zo záujmom si to tu všetko poprezerám a pofotím. 





Na základe vyššie spomenutého príspevku v Acta Geologica Slovaca, som sa dozvedel, že neďaleký pamätník Svätej rodiny medzi Šterusami a Kočínom je postavený práve z kameňa z tejto lokality.



A pravdepodobne aj zrekonštruovaný pamätník Barónka, ktorý je tiež v neďalekých lesoch, nad Pustou Vsou. Zaujímavé spojenie lokálnej suroviny a z nej vybudovanej pamiatky. 



Je príjemný jarný deň a mňa ešte čaká trasa smerom k chtelnickej vodnej nádrži a do susedných lesov Čiernej hory.




Kameňolom Trianova je zaujímavým miestom, ktoré sa pri návšteve tejto oblasti oplatí pozrieť

zobrazenie trasy v rôznych mapách

2.vojenské mapovanie (1806-1869)


Návšteva lokality bola 3.4.2016

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára