Povrchová ťažba kameňa - Chtelnica Malé Skalky

V predchádzajúcom príspevku som opisoval lokalitu Trianova, v tomto sa zameriam na rozsiahlejšiu oblasť ale s podobným zameraním. Kameňolom Malé Skalky. 



Hneď na úvod treba spomenúť, že samotný kameňolom je len malou častou celku. Malé Skalky tvoria menej výrazný hrebienok, katastrálne patriaci do Chtelnice, ale bližšie k nemu je obec Dobrá Voda. Zaujímavé sú skalnými útvarmi tvoriacimi dlhší hrebeň, v strednej časti s malým kameňolomom. Práve tento kameňolom je takisto zdrojom dekoračného kameňa. 
Rovnako ako kameňolom Trianova, aj Malé Skalky sú podrobne opísané v časopise Acta Geologica Slovaca z roku 2014. Lokalitu som navštívil počas pešieho výletu. Cieľom ale nebol len kameňolom, ale celý skalný hrebeň. 

Je pekný podvečer, práve idem po zelenej turistickej značke Dobrá Voda-Výtek.





Okolité lesy sú krásne sfarbené, do toho modrá obloha a biele oblaky. 


Odpájam sa od značky a cez lúku smerujem k lesu. Na stromoch si všimnem biele značky a šípky, označujúce, že lokalita je aj lezeckou oblasťou, rovnako ako aj neďaleké Skalky nad Schovávacím stokom (prameňom).



Po vstupe do lesa ma okamžite zaujmú pekné skalné útvary, ktoré spolu s množstvom opadaného listu pôsobia veľmi príjemne. Jeseň ako má  byť. 






Prechádzam okolo týchto útvarov. Sú nanajvýš zaujímavé. Mnohé majú vyznačené lezecké trasy a navštevujú ich aj priaznivci boulderingu. 







Dostávam sa k lokalite bývalého kameňolomu. 


V minulosti slúžil ako zdroj dekoračného kameňa na rôzne kostoly a historické budovy. Aktuálne ale nič nenasvedčuje tomu, že by sa v ňom niečo robilo. 




Zapadajúce slnko vytvára príjemnú atmosféru. 


Je tu vidieť samostatné oddelené bloky kameňa, ryhy po opracovávaní, ale všetko staršieho dáta. Myslím, že potenciál tu je, kameňa je tu dosť. 






Prístup sem je možný po lesnej a lúčnej ceste. 




Pokračujem ďalej, skalný hrebeň je stále výrazný a objavujú sa prvé zreteľné stopy po ťažbe kameňa aj mimo hlavného kameňolomu. 




Skalné steny sú tu vyformované do pravých uhlov, práve po chýbajúcich kamenných kvádroch.


Kúsok vedľa sú krásne rozoznateľné stopy ťažby, ryhy po vysekávaní kamenných blokov. A všetko pravdepodobne ručne. Z laického pohľadu sú pomerne staré, podobné tým v starých ručne kresaných banských chodbách.






V jednom mieste sa niekto pokúšal o rytie nejakých znakov do skaly, ale asi len v nedávnej dobe. 


Nasleduje najzaujímavejšia časť, výrazná “diera“ po vyťažených kusoch kameňa. 


Ale v tomto prípade sa jedná o veľké sústo. 




A opäť stopy po ručnom oddeľovaní od steny. 




Už som si to všimol aj kúsok vedľa, nachádza sa tu aj niečo na spôsob haldy. Akoby mala slúžiť na posun (zachytenie) odťažených blokov kameňa. 


Kúsok ďalej sa nachádza ešte ďalšie miesto so zárezmi v skale, ale táto lokalita je podľa machu, hliny a listu ešte staršia a slabo rozoznateľná. 





Onedlho už skalný hrebeň končí, vidieť ešte stopy po jamách, možno mali súvis s predchádzajúcimi lokalitami. Smerujem k starému mostu, kde prekračujem Jaseňový potok a v posledných lúčoch slnka pokračujem po poľných cestách smerom na Dobrú Vodu. 




Malé Skalky sú zaujímavé miesto. Vidieť na nich, že stopy po ručnej ťažbe kameňa na dekoračné účely siahajú ďaleko do minulosti, ale netrúfam si odhadnúť ako ďaleko. Aj pre túto tajomnosť, majú svoje čaro.

zobrazenie trasy v rôznych mapách



2.vojenské mapovanie (1806-1869)


Návšteva lokality bola 30.10.2016

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára