Využitie LIDARových údajov pri hľadaní (nielen) banských diel

Nové možnosti hľadania banských diel




Na stránke Geoportálu sa už dlhšiu dobu postupne objavujú ďalšie a ďalšie lokality, spracované pri leteckom laserovom skenovaní. Z nich je potom vytvorený digitálny model reliéfu, ktorý umožňuje zatiaľ najdetailnejší pohľad na zemský povrch a na miesta, ktoré boli doteraz mimo záujmu, prípadne skryté.

Podrobné informácie sú dostupné na stránke Geodetického a kartografického ústavu

Ako toto všetko súvisí s témou tohto blogu? Práve "lidarové mapy" krásne zobrazia množstvo banských diel. Ich prejavy na povrchu sú buď haldy, zárezy, jamy, prepady a podobne. Všetko toto je na mape viditeľné. A samozrejme aj oveľa viac.

Lesné cesty s ich dokonalými zárezmi vo svahoch, dávnoveké hradiská s valmi a priekopami, násypy lesných železníc, prípadne rôzne jaskyniarske lokality (závrty).

Stačí odpísať súradnice a miesto navštíviť. Avšak pre úplné zjednodušenie hľadania týchto lokalít je možné zobrazené dáta stiahnuť, spracovať a použiť ako offline mapu v populárnom Locuse pre android telefóny

Krátky návod na tvorbu vlastných máp (aspoň základné skúsenosti s GIS aplikáciami sú nutné):

Stránka zbgis ponúka aj export zvolených údajov, v tomto prípade DMR 5.0. Stačí si zvoliť výber ohradou (limit je 400km2) a exportovať. Následne sa dajú dáta spracovať do podoby ako na stránke, cez nástroj hillshade v príslušnom GIS programe (ArcGIS, QGIS a podobne) a jeho export do jedného z podporovaných formátov Locusu. Takto používateľsky manuálne spracované údaje, umožňujú zvoliť si vlastný smer tieňovania reliéfu a samozrejme aj farbu.

Pre záujemcov posielam odkaz na niekoľko spracovaných DMR 5.0 vrstiev z územia Malých Karpát a Tribeča.  Každá je v dvoch verziách, ktoré sa líšia len nasvietením. Jedna má azimut 300, druhá 360. Niektoré miesta sa ukážu výraznejšie ako druhé. Zdroj produktov LLS: ÚGKK SR

Veľkosť okolo 300MB pre každú mapu

https://drive.google.com/drive/folders/1EJkWtHrHx0GE5O4zvpPtpo8BpY3ko4Z2?usp=sharing

Pracuje sa s tým rovnako ako s akoukoľvek inou offline mapou, stačí nakopírovať do telefónu a spustiť Locus. A potom už len hľadať čo človeka zaujíma, jedná sa o vďačný cieľ výletov po okolí.


ložisko Pernek Krížnica (Jahodnisko)

ložisko Pernek Krížnica (Jahodnisko)
iný uhol osvetlenia

hradisko v obci Pernek

Kuchynský hrad

Záver Modranskej doliny za Kuchyňou - Puklišova a Trojičná štôlňa

Pezinok Staré mesto

Borinka pod Dračím hrádkom

jaskyniarska téma - závrty na Amonovej lúke

haldy pod Geldekom

banské práce na okraji Tureckého vrchu, lokality Lipy

pohľad do klasickej mapy

a ten istý pohľad cez lidarovú mapu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára