Povrchová ťažba kameňa - Dechtice starý kameňolom

Téma predchádzajúcich dvoch príspevkov o kameňolomoch v Brezovských Karpatoch pokračuje predstavením starého lomu pri Dechticiach.

Nedávna turistika ma zaviedla do okolia obcí Chtelnica a Dechtice. Síce hmlisté počasie a mokro, ale to pri historických kamenných pozostatkoch neprekáža. Zaujímavý starý lom sa nachádza v blízkosti súčasného funkčného kameňolomu za obcou Dechtice a zároveň nad osadou Škalová. V tomto starom lome je možné vidieť ešte výraznejšie pozostatky po „lámaní kameňa“ na dekoračné účely ako na neďalekých Malých Skalkách. 
Keď som sa pri nich čudoval nad zručnosťou vtedajších ľudí, tak pri Dechticiach sa jedná o ešte pozoruhodnejšie dielo. Prítomné sú krásne vyformované kamenné steny, z ktorých sa brali kamenné bloky. Pravdepodobne sa jednalo rovnako ako pri Malých Skalkách a Trianovej, o výstavbu alebo rekonštrukcie historických objektov. V tomto prípade to nemám podložené písomnými dokumentmi.

Som teda aktuálne na vrchole kopca a smerujem k bývalému lomu. Prvá ma zaujme bočná stena, s výraznými stopami po umelom vysekávaní kamenných blokov. 



Kúsok vedľa sa otvorí pohľad na strednú časť bývalého lomu. Opadané listy vytvárajú príjemnú atmosféru.


Nachádzajú sa tu zaujímavé rovné steny.







Presúvam sa ďalej a pozornosti neunikne niekoľko metrov vysoký skalný masív, opäť umelo vyformovaný.




Jedná sa o naozaj impozantné pozostatky. Niečo podobné som ešte nevidel.






Pokračujem popod masív a prichádzam k lezeckej oblasti, čo prezrádzajú stopy po rezaní konárov, pílka a kefa na čistenie stien od prášku. Asi sem chodia priaznivci boulderingu. 




Celý masív si dôkladne odfotím, jemne mrholí ale neprekáža to. 




Vraciam sa späť k rovnému skalnému masívu a obzerám si ho dôkladnejšie. Na povrchu má krásne viditeľné ryhy. Neďaleko sú skalné steny menšieho rozsahu, prípadne už zasypané hlinou a listom.
 






Z toho usudzujem, že lokalita je pomerne stará. Podložené by ti mohlo byť aj prístupovou cestou, ktorá je len veľmi slabo viditeľná, ak vôbec. 


Smerujem nižšie, skaly sú tu stále prítomné, ale už len trochu vytŕčajúce zo zeme. 


Opúšťam lokalitu a po lesnej ceste smerujem pod Planinku. 


Záverom je pohľad na potok Blava, vyvierajúci na neďalekej Dobrej Vode.
 

Starý Dechtický kameňolom je zaujímavé miesto, ktoré má svoje čaro. Stále viditeľné pozostatky dokladajú značný rozsah prác. Oplatí sa navštíviť.



 

Návšteva lokality bola 17.11.2016

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára