Fialková dolina

Zaujímavá diera, ktorá by mohla predstavovať začiatok prieskumnej štôlne, sa nachádza vo Fialkovej doline, neďaleko bratislavskej mestskej časti Devín.




Cez Fialkovú dolinu som za posledné roky prešiel niekoľkokrát, ale až na jar tohto roku som si v jej spodnej časti všimol odkopané „ústie“ ako pri mnohých malokarpatských banských dielach. Bolo prekryté konármi.



Z určitosťou viem, že v takomto stave to v minulosti nebolo, takže sa jedná o pomerne aktuálny odkop. Na miesto som sa onedlho vrátil a išiel sa pozrieť dovnútra. Vnútro je ale malé, nedá sa v ňom postaviť. 



Na výšku možno cca 60cm. Steny sú tvorené klasicky ako pri bani „odlámaným kameňom“. Chodba sa mierne zatáča doľava. Dĺžka ma prekvapila, približne len 3-4 metre. 



V spodnej časti je trochu vody a špina. 


Pravdepodobne tu tento otvor bol aj v minulosti, ale malý a nenápadný. 


Niekoho asi napadlo, že sa tam môže skrývať chodba a tak vstupný priestor zväčšil. Asi ani sám nerátal, že na nič prevratné nenarazí. Priestor mohol slúžiť ako prieskum možnej ďalšej ťažby kameňa, keďže lokalita sa nachádza medzi starým a novým devínskym kameňolomom. 


Prípadne jeho plánované rozširovanie, zistenie podpovrchových zásob. Zároveň je na zemi možné vidieť pozostatok po bielej tabuľke, akú som si kedysi všimol v okolí Pezinka (mohlo by sa jednať o IG prieskum). 


Nový kameňolom je stále funkčný a patrí Slovenskému vodohospodárskemu podniku, š.p. Prístup k lokalite je najľahší od zastávky MHD Starý kameňolom a nenápadným chodníkom vedľa záhradkárskych chatiek.


Samotnú Fialkovú dolinu označuje informačná tabuľa a zároveň sa jedná o prírodnú rezerváciu. Diera je pár metrov za tabuľou, na ľavej strane dolinky.



Súradnice lokality lat="48.1634966" lon="17.0019578"

1 komentár:

  1. Ako deti sme tam lozili. Cca pred 30 rokmi. Cele údolie bolo vtedy priechodnejsie.

    OdpovedaťOdstrániť