Povrchová ťažba kameňa - historický kameňolom nad Devínom

Historické kameňolomy nie sú len doménou Brezovských Karpát, ale dajú sa nájsť aj neďaleko hlavného mesta.



Južný svah Devínskej Kobyly bol miestom, kde sa najmenej od 14.storočia začalo s novodobou ťažbou stavebného kameňa. Súčasné zarastené brehy neumožňujú pozorovať pozostatky tejto ťažby priamo, zdola, preto sa k nim treba vybrať bližšie. Informácie o historickom kameňolome nad Devínom sa dajú nájsť v rámci náučných tabúľ Sandbergsko-pajštúnskeho geoparku, lokalita Waitov lom. Dostupné sú aj v záverečnej časti knihy Podzemie Malých Karpát.

Lokalitu historického kameňolomu nad Devínom som navštívil mnoho krát, ale až nedávno som si ho podrobne zdokumentoval. Najľahší prístup na miesto je z lesnej cesty a červenej turistickej značky, na Devínskej Kobyle. Potom buď chodníkmi alebo krížom cez les. Prvé ma zaujal výhľad a podo mnou zráz steny kameňolomu. 


Kúsok nižšie sa dajú vidieť krásne rovné steny. 



Z nich sa ručne vysekávali kamenné bloky. Horninovým zložením sú to pieskovce a zlepence. 


Stopy po sekaní sú stále dobre viditeľné. Bloky slúžili na stavby a prestavby Bratislavského hradu, Dómu sv. Martina a ďalších kostolov v okolí. 






Rovná skala, z ktorej sa sekali kamenné bloky je takmer totožná s nedávno mnou opisovanými lokalitami historického dechtického kameňolomu a Malých skaliek pri Chtelnici.





Prechádzam lokalitou a je tu ďalej vidieť akoby previs.
 


Jedna z najzaujímavejších častí je podzemná ťažobná komora, z ktorej sa tiež vysekávali bloky. 



Aktuálne slúži ako prístrešok na opekanie prípadne stanovanie. 






V okolí tiež vidieť niekoľko kamenných blokov, ktoré sa neodviezli, prípadne sa rozpadli. Vidieť aj menšiu čistinku, čo mohol byť manipulačný priestor. 





Pre mňa záhadou ostáva, kde bola prístupová cesta do kameňolomu. Samé kríky a postupne sa rozširujúci les ju asi dobre schovali. Kúsok nižšie prebieha riadená pastva kôz a aj čistenie svahov práve od kríkov. Či sa niekedy podarí dosiahnuť stav, aký tu vládol ešte v polovici minulého storočia, ťažko povedať.
 

Tak či tak, lokalita je zaujímavá a hodnotná, má svoje čaro a oplatí sa navštíviť.

4 komentáre:

  1. Profesne sa venujem výskumu historických lomov a vaše fotografie ma zaujali. Ak máte záujem o spoluprácu, kontaktujte ma: pavel.hroncek@tuke.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň

      Ďakujem za Váš príspevok. Odpovedal som priamo na Váš email.

      S pozdravom
      autor blogu

      Odstrániť
  2. Dobry den,
    tiez by som poprosil kontakt na speleopp@kike.sk
    dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tiež poprosím o kontakt
    subovic@centrum.sk
    Ďakujem, Ladislav Šubovič

    OdpovedaťOdstrániť